ŠIVAČKA POČETNICA 1 ILI KAKO POČETI?

Zašto želiš naučiti šivati? “Zato što želim imati lijepu odjeću za malo novaca.” Vjerovali ili ne, to je najčešći razlog. Hm, pa, dobro, i nije loš razlog… No, ima i boljih. Puno boljih. Istina je da većina ljudi koja tako razmišlja, vrlo brzo odustane. Razmišljajući koji su moji razlozi zbog kojih šivam, dugotrajnom kontemplacijom došla sam do dva razloga: potreba za kreativnim izražavanjem i osjećaj bezgraničnog ponosa kad ti netko kaže da imaš super haljinu i pita te otkuda ti, a ti onda kažeš: „Ja sam je sašila!“

sewing+printable+vintage+image--graphicsfairy2c

Vjerujte mi, to je fakat zbilja super divan filing osjećaj! No, od same ideje do tog čarobnog trenutka će proći neko vrijeme- možda i dosta vremena, da budem iskrena. I zato vam “Zato što želim imati lijepu odjeću za malo novaca.” vjerojatno neće biti dovoljan motiv- pogotovo ako se sjetite one”vrijeme je novac”. A da ne spominjen neizbježnu ovisnost o tkaninama i pozamanteriji koja isto košta. Ponekad i više od vremena. 🙂

Svi vi koje sam grubo prizemljila i kotrljate se po pustinji uništenih snova, nakon što ste na letećem tepihu mašte već odletjeli u vrijeme kad sami šijete svu svoju odjeću- nije mi u cilju obeshrabriti vas. you can do itStvarno! Upravo suprotno, želim vas ohrabriti da počnete šivati; samo mislim da treba početi polako, nemojte očekivati da ćete već večeras izaći u majici koju ste sami sašili.

Iako će do potencijalnog  ostvarenja maštarije u kojoj ponosno koračate u vlastitim kreacijama ovjenčani lovorikama, proći neko vrijeme, dobra vijest je, što svatko, ali doista svatko, može naučiti šivati. Pod šivanjem podrazumijevam vađenje krojeva iz časopisa sa krojevima poput Burde ili La mia Boutiquea i šivanje sa šivaćom mašinom.

Otkud početi?

  1. Za početak, uzmite si vremena i proučite upute za vašu šivaću mašinu i naučite „what does this button do“. 🙂 Ukoliko ste naslijedili šivaću mašinu, zna se dogoditi da je knjižica s uputstvima bila kolateralna žrtva premještanja mašine s jednog mjesta na drugo, i naprosto, vojničkim rječnikom rečeno, nestala u borbi.:-)  No, danas se gotovo sve može naći na internetu. Vjerujte mi, ja sam u nekom trenutku zametnuća uputstva za moju Slavicu, našla uputstva u pdf-u koje je neka plemenita duša uploadala učitala na internet, tako da mislim da za neku mašinu novijeg datuma nije problem naći uputstva.
  2. Kad ste shvatili kako funcionira vaša nova prijateljica i partnerica u zločinu, na komadu tkanine isprobajte šivanje ravnog šava(da, da, normalno je da možda neće odmah biti baš u potpunosti ravan), a onda i bodove i sve ostale opcije koje vaša mašina za šivanje nudi. Ukoliko nemate šivaću mašinu, povoljno ju možete kupiti na akcijama u trgovačkim lancima (u Lidlu, recimo), ili preko oglasnika. Možda poznajete nekoga čija baka/teta/ujak ima šivaću mašinu koja čami u nekom kutu skupljajući prašinu. Ono što je nekome smetnja, za drugoga je blago. Moja mašina, ohohoho starija od mene, Bagatova „Super Slavica“ se može kupiti za cca 200-600 kn i uz servis koji je 150-200 kn, imate mašinu-zvijer. 🙂
  3. Prvi projekt za koji se odlučite, neka bude nešto jednostavno, npr. izrada futrole za mobitel ili torbe za plac tržnicu. Dakle, NE majica u kojoj ćete izaći večeras u ludi noćni izlazak. Jer nećete. 🙂 Na internetu možete pronaći mnoštvo „easy projects“– jednostavnih projekata koji su jednostavni i ne zahtjevaju puno vremena. Uzmite nešto jako jednostavno jer ne želite da vas, neopravdano, obeshrabri mogući neuspjeh pri izradi zahtjevnijih predmeta.
  4. Dobro se pripremite. Što to znači? To znači, da za početak, trebate imati dovoljno vremena i sve što vam je potrebno, nadohvat ruke. Sitnice poput igala, krede, škara, špenadli pribadača,ziherica igli sigurnica, možete vrlo povoljno nabaviti u Offertisimi. sew_basket_notions_2pngPredlažem vam da tkanine koje ćete koristiti za prve projekte budu ili reciklaža- odjeća koju više nećete nositi ili tzv. restlovi- ostaci materijala koji se u dućanima s metražom (tkaninama) prodaju puno povoljnije od tkanina koje kupujete „na metar“.
  5. I, na kraju, od samog početka- budite uredni! Urednost je pola posla! Vjerujte mi, ja po prirodi uopće nisam uredna- prava sam Tasmanijska neman, no, šivajući, naučila sam biti pedantna. Bar dok šivam. 😀 Pazite kako prenosite kroj na tkaninu, kako režete, poštujte oznake na kroju! Ukoliko je potrebno među fazama nešto ispeglati, ispeglajte! Dajte si vremena(i sad zamislite jeku; mena, ena naaa…). Bolje da uz malo više utrošenog vremena sašijete nešto iz prve, nego da n-puta morate parati i izmučeni agonijom, odustanete od projekta.

sewing+printable+vintage+image--graphicsfairy1c

6. TI TO MOŽEŠ! Samo počni. Odmah. Sada. Dobro, ne moraš baš odmah i sada, ali već odmah i sada počni razmišljati o tome. To je već dobar početak. Pola posla se obavi u kontemplaciji, dok odluka sazrijeva. 🙂 A dok kontemplirajte proučite ove oldie but goldie savjete!

pripreme

I naravno, napišite mi u komentarima kako napredujete! 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *