HRELIĆ ILI OD IGLE DO PROSIDBE

Kaže se od igle do lokomotive? Ma da? Znaaaaaaam! Iako se na Hreliću može naći doista svašta, na lokomotivu još nisam naišla; možda neki dio lokomotive, ali tko zna bih li ga prepoznala… Dakle, od lokomotive ništa, ali zato su me više puta zaprosili. Zbilja! Ne vjerujete? Otiđite na Hrelić, dogodit će se i vama!

hrelić

Šalu na stranu, Hrelić je jedno uistinu čarobno mjesto. Moj tata je oduvijek volio ići na Hrelić, no nikad me nije vodio sa sobom. No, znao mi je kupiti nešto za što je znao da želim. Recimo, crni kožni kaput koji sam nosila veći dio srednje škole, a ponekad i kasnije. Onog trenutka kad sam i sama, za vrijeme faksa krenula u avanturu otkrivanja što se sve nudi, bilo mi je jasno zašto je volio ići sam. Iako ponekad idem s nekom od prijateljica, u većini slučajeva, i ja najviše volim ići sama.

Na Hreliću se može naći uistinu svašta.

Odmah na početku sajma nalaze se štandovi sa novim stvarima, većinom kineskom robom. Taj dio zaobilazim i krećem prema dijelu s rabljenim stvarima.

A onda… sve je stvar sreće i… oka sokolovog.

Nemojte se uplašiti kaosa na koji ćete naići: odjeća nabacana na hrpe, brdo knjiga i časopisa, sitnice raspoređene na tlu, namještaj, strojevi… Glazba trešti sa štandova, pa često možete uživati u fusionu različitih žanrova npr. žešćeg narodnjaka i rock’n’rolla. Ako imate sreće, možete naići i na živu glazbu- trubački sastav koji se tu i tamo pojavi. Sve to je umotano u fantastičnu atmosferu. Osim svih tih divnih materijalnih stvari od kojih mnoge više nigdje osim tu, ne možete kupiti, na Hreliću imate priliku pričati s ljudima koje ne susrećete u krugovima u kojima se obično krećete.

Cijene su u većini slučajeva smiješne, no ubrzo ćete shvatiti da je 10 kn na Hreliću puno novaca i da ako, primjerice, negdje kupujete dvije stvari po 10 kn, stvar je pristojnosti da se pokušate cjenkati i spustiti cijenu za barem 5 kn.

Knjige, i nove i stare, po cijeni od 3 komada za 10 kn nadalje, Burde od prošlog mjeseca za 10 kn(na kiosku su ako se ne varam 42 kn?), odjeća od 3 komada  za 10 kn nadalje. Nerijetko ćete naići i na mjesta na kojima je sve po kunu ili sve po dvije kune. Osim nabrojenog, ima još mnoštvo stvari koje nisu predmet mog interesa, pa ih niti ne percipiram: alat, vojne memorabilije, više ili manje umjetnička djela, bijela tehnika, kućanski aparati, posuđe…

Kako doći do Hrelića? Možete ići autom, mislim da je parking 10 kn. Ako idete tramvajem, možete doći tramvajima br. 6, 14, 7. Ako vam se ne hoda po nasipu, postoje taxiji koji voze od ispod mosta do sajma za nekih 10 kn po osobi. Ukoliko idete sa Črnomerca, možete ići autobusom br. 109 sve do zadnje stanice, otkuda imate još nekih dobrih 10 minuta hoda.

 

Udobno se odjenite, na Hreliću je “makadamasto” tlo; u slučaju da je padala kiša dan prije, čeka vas i blato do koljena. Ukoliko idete ljeti, šešir, sunčane naočale, krema za sunčanje i boca vode su obavezni. Ukoliko idete zimi, obucite se toplije no što biste se obukli da idete do grada jer je Hrelić zimi, ogromna vjetrometina; kape, šalovi i rukavice su obavezni. Shvatili ste, koje god godišnje doba bilo, na Hreliću su ekstremniji vremenski uvjeti nego u gradu.

Vlažne antiseptičke maramice su više no dobrodošle.

Ukoliko ogladnite i ožednite, na sajmu ima ugostiteljskih objekata u kojima možete pojesti od bureka do kotlovine, i popiti od kave do žestica. Sva ta mjesta su vrlo živopisna. I ljudi koje možete tamo sresti.

 

Gadljivost i stidljivost, ostavite doma. Za gadljivosti nema potrebe jer sve se može oprati; počevši od vaših ruku, pa sve do stvari koje ćete kupiti na Hreliću. Stidljivost i Hrelić nikako ne idu zajedno; razgovarajte s prodavačima, budite dobre volje i cjenkajte se. Najgore što vam se može dogoditi, jest da vam prodavač ne snizi, u većini slučajeva, ionako nisku cijenu.

I najvažnije. Na Hrelić se ide rano. Znači, trebalo bi doći ne kasnije od pola 9 . Ako dođete kasnije, velika je vjerojatost da nećete stići sve obići, a da ne kažem da se najbolje stvari prodaju prve, a i dosta prodavača se već oko podneva počinje pakirati za odlazak.

Svima koji živite u Zagrebu, a niste još bili na Hreliću, kao i svima vama koji ćete doći u Zagreb, rezervirajte nedjelju prijepodne za genijalni zagrebački buvljak! Nećete požaliti! Spavati možete u nedjelju popodne kad se vratite sretni i natovareni novim, divnim stvarima!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *