ZELENE BARŠUNASTE PUMPERICE ILI KAKO JE SVE POČELO

Oduvijek sam voljela odjeću. Već negdje od početka osnovne škole sam u potpunosti sama odlučivala što ću odjenuti. To mi je bilo jako važno. Kad se sjetim svog modnog izričaja u najmlađoj dobi, pa kroz osnovnu školu, prilično sam odskakala u moru djece uniformirane u traperice i žuto-crveno-ljubičasto-zelene WGW majice.
U vrijeme kad kod nas nije bilo nekog velikog izbora, i kad se odjeća nije kupovala na dnevnoj bazi, otkuda mi lijepi i neobični odjevni predmeti? Mamina prijateljica je svojim kćerima, nešto starijim od mene, kupovala odjeću u tadašnjoj modnoj meki svih stanovnika exYu, Trstu. Kad bi one prerasle odjeću, ponekad bih je ja naslijedila. Bilo je tu svega; od Levi’s ,Elesse i Kappa majica i vesta, čiju su vrijednost prepoznavali i moji vršnjaci, pa sve do neobičnih suknji, hlača i šos-hlača za koje, vjerujem, većini nije bilo jasno zašto bi ih nosila 10-ogodišnjakinja. osim, možda, ako je za kaznu… 🙂
Primjerice, jedan od najdražih odjevnih predmeta, kojeg sam jako često nosila u 5. Ili 6. razredu osnovne škole, bile su tamno zelene hlače od baršuna. Nalik pumpericama. Pumperice, one hlače za planinarenje? E, pa takve, samo finija verzija. Bilo je mnoštvo takvih odjevnih predmeta koji se možda nisu uklapali u uniformiranu osnovnoškolsku modu 80-ih, ali koji su današnjim modnim rječnikom, bili statement komadi.
Ni tada, kao ni danas,nije me opterećivalo otkuda ta odjeća dolazi i koje je modne marke. Bilo mi je važno, kao i danas, da je lijepa, da mi lijepo stoji i da se dobro osjećam u njoj. Kako je većina te odjeće bila doista kvalitetna, i dan danas, volim kvalitetno izrađenu odjeću- bila ona iz dućana, dućana rabljenom odjećom ili je mojih ruku djelo.
Ovaj blog će biti dijelom reminiscencije na svu divnu odjeću koja je prošla kroz moj ormar, dijelom dnevnik mojih (r)u(ko)motvorina, dijelom razmišljanja o stilu, ne samo modnom, već i u svim ostalim sferama života. Zašto o stilu, a ne modi?

Zato što je moda prolazna, a stil vječan! 😉

plane jane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *