HALJINA IZ “MALE KUĆE U PRERIJI” ILI PROBNA HALJINA

Nedavno sam se probudila s napuhanim područjem ispod očiju. Ne onako malo podbuhlim, nego toliko da kad sam ga mogla vidjeti perifernim vidom. Imam sliku, ali ne želim da ostane zabilježena u bespućima interneta. 😀 Naravno, ja bih vjerojatno odlučila pričekati da prođe samo od sebe, ali su me moje sestre, nakon što su vidjele fotografiju mog izobličenog lica, toliko isprepadale da sam se spremila “u roku od keks” i odjurila na Hitnu. Po reakciji sestre na Hitnoj koja me prva vidjela, i dvije injekcije kasnije, shvatila sam da je to bila dobra odluka. 😀 Da, bila je to alergijska reakcija. Na što? Citirat ću doktoricu opće prakse nakon što smo pretresle sve što sam jela, nosila i mazala na sebe prethodnih par dana: “To vjerojatno nikada nećemo saznati.” Kakve veze ima alergija s haljinom? Ne, alergija nije opravdanje što ništa nisam sašila još od kraja prosinca. Čekajte, saznat ćete; strpljen-spašen. U tom, paničnom, brže-bolje spremanju, obukla sam ono što je mi je najjednostavnije, i ono što, zapravo, najčešće nosim- haljinu. Točnije, moju zlatopjegu haljinu.

Za razliku od ove fotografije, na nogama sam imala tenisice i jednako velike, ali crne, neprozirne naočale. Nije bilo crvenog ruža, a niti osmijeha. Mirišala sam na Lempickin L “L’Aime” pomiješan s jadom. Primila me neka mlada doktorica i htijući me poslušati stetoskopom, počela mi podizati haljinu, a ja sam joj rekla da neće tako ići i da ju moram otkopčati. I dok sam ja otkopčavala haljinu, jadna kako samo mogu biti ljudi onako koji izgledaju kao da im je pčela izbola okoloočno područje, ona je, gledajući moju haljinu, rekla: “Vi ste se baš sredili za mene!” “Ha?” je bila reakcija u mojoj podbuhloj glavi, a izvana slabašni smiješak na usnama- još uvijek standardne veličine- i kroz glavu mi je prošlo da samo zna da je to moje “sređivanje” trajalo doslovce toliko koliko mi je trebalo da obučem najlonke i haljinu, cca 45 sekundi. Poanta priče, i ovog preprepredugog uvoda jest da, nema boljeg odjevnog predmeta od haljine! Pa sam, predomišljajući se između suknje, culottes i haljine odlučila sašiti- još jednu haljinu.

U Burdi za lipanj 2019 godine

našla sam jedan vrlo jednostavan kroj, model br.123.

Model se sastoji od haljine i kombinea podhaljine koju ja neću izrađivati jer ih imam i previše. Haljina je u kategoriji dizajnerskih modela, onih koje Burda radi u suradnji s više ili manje poznatim dizajnerom. Komotna, a opet strukirana, čini se kao idealna dnevna haljina. Malo me zbunila fotografija u časopisu- naime, djeluje vrlo oversize.

Nadala sam se, s obzirom da se radi o “dizajnerskom” modelu, da je manekenka naprosto standardnih manekenskih proporcija, a zlikovci iz Burde joj napravili model u broju 38.

Odlučila sam se za kombinaciju dvije tkanine s uzorkom. Znate me već, volim ili monokromatski ili potpuni raspašoj. Tkaninu od koje ću krojiti veći dio haljine kupila sam u Humani Novoj- to je jedna od vintage tkanina kojima sam se pohvalila. Ionako sam je kupila da mi posluži kao testna tkanina.

Umjetna je, i da kupujem haljinu u dućanu novom odjećom, ne bih kupila haljinu od takve tkanine, ali s obzirom da je tkanina iz dućana rabljenom odjećom, mislim da je to u potpunosti u redu da od nje nastane nova haljina, a ne da završi na nekom odlagalištu smeća i tamo trune idućih 1000 godina- poliester je teško reciklirati. Druga tkanina je tkanina sa srcima.

Radi se o poliesterskoj košulji iz nekih davnih vremena, kupljenoj isključivo i jedino kako bih je prenamijenila.

Vatreno krštenje je imala kad sam za jednu prijateljicu redizajnirala mušku košulju.

Vintage tkanina iz Humane Nove je bila u dva dijela, tj. dva komada. Jedan od negdje metar dužine, drugi 1,30. Haljina je tako krojena da je nisam mogla stisnuti u jednu dužinu, ali ionako sam mislila produžavati originalan kroj i to tako da prišijem “volan”, možda bolje rečeno nacigan nabrani dio tkanine.

Tijelo haljine skratila sam za nekih 20 cm. Prednju i stražnju stranu haljine, te središnji, najširi dio rukava iskrojila sam od crne tkanine s bež mrljama, a unutrašnje dijelove rukava, opšivak ovratnika i manžete, od tkanine sa srcima. Dodala sam džepove. Naravno. 😀

Opšivak ovratnika sam odlučila napraviti kako sam vidjela negdje u bespućima Instagrama. Umjesto uobičajenog, kada bi nalijepila flizelin na tkaninu, iskrojila ovratnik i potom obendlala obradila ivice, ovaj put sam zasebno iskrojila ovratnik od tkanine, potom od flizelina, prišila ih licem na lice, potom okrenula i zapeglala, tako da mi faza s endlanjem nije trebala.

Sviđa mi se ovaj način! Možda malo više posla, ali, isplati se!

Nakon što sam spojila prednju i stražnju stranu, našila rukave, prišila sam nacigani nabrani komad tkanine na rub i tako dobila midi haljinu. Širina tkanine prije ciganja nabiranja bila je oko 260 cm, a nakon nabiranja oko 140 cm. Nakon što sam prišila ciferšlus patent zatvarač, ispostavilo se da mi uopće nije potreban! Zašto? Zato što je haljina ogromna!

Što da vam kažem, mogu je odjenuti bez da otvaram ciferšlus!

Dakle, ako ćete šivati po ovom kroju, uzmite broj manji no inače!

S remenom izgleda ipak nešto bolje.

Da budem iskrena, ovako se gledajući, moja prva asocijacija je serija “Mala kuća u preriji”. Mislim da nikada nisam pogledala niti jednu epizodu, ali Google, naš prijatelj, potvrdio mi je da je moja asocijacija bila točna i da moja haljina baca na djeluje kao haljina koju bi mogla nositi neka žena u preriji krajem 19. stoljeća.

Samo mi fali nedostaje šešir mali. Ili, možda i ne?!

No, što je, tu je! Haljina je ionako bila probna. Sigurna sam da neće skupljati prašinu u preriji u ormaru, iako sumnjam da će doseći i desetinu nošenja koje je doživjela zlatopjega haljina. No, nikad se ne zna! Uz traper prsluk u ležernijoj varijanti,

uz sako kad poželim instant izgledati finije

i ako kad je suzim, možda postane jedna od mojih haljina koje oblačim “na brzinu”. Nadam se, ne za odlazak Hitnu pomoć. 😀 😀 😀

Konačna presuda jest da nisam raspamećena ovim krojem, ali neću odustati od njega. Naprosto ću idući put uzeti manji broj i… napraviti još neke preinake; smanjiti obim manžeta na rukavima, malo modificirati vratni izrez, produžiti haljinu na neki drugi način, manje prerijast :-D. A do, idućeg, nadam se skorijeg susreta, provjerite možete li bez problema napraviti ovu pozu.

Možete? Bravo! To znači da ste u dobroj formi ili mladi! Ili oboje! 😉


2 thoughts on “HALJINA IZ “MALE KUĆE U PRERIJI” ILI PROBNA HALJINA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *