FRAGRANTICA ILI NJUŠKANJE NA DALJINU

Kupovina parfema je vrlo, hm,pa… osjetljiva. Parfem na svakoj koži miriše različito. Sigurno vam se dogodilo da na nekome osjetite prekrasan miris,a kad ga isprobate na svojoj koži, doživite pravo razočaranje.  Parfem je najbolje isprobati na vlastitoj koži i tek nakon što odreagira na njoj, odlučiti je li za vas.   

how-to-parfum-1    

Obožavam parfeme. S vremenom mi se ukus mijenjao, no ono što je ostalo isto, jest da volim upečatljive parfeme. Kupovina parfema je “skup sport”. Zahvaljujući ebayu i mnoštvu stranica s povoljnim parfemima, još uvijek nisam bankrotirala.:-)

No, što kad ste u prilici kupiti parfem po dvaput, triput, ponekad i višestruko povoljnijoj cijeni? Ono, baš smiješnoj cijeni?

Puno puta mi se dogodilo da na ebayu nabasam na izuzetno povoljne parfeme poznatih modnih marki po izuzetno povoljnoj cijeni. Hm, sumnjivo? Pa, na kraju ispada da nije.

Jedna osoba bliska parfemskoj industriji mi je otkrila praksu mnogih modnih kuća, a to je da kad im je potrebna veća financijska injekcija, pošalju kontingent parfema na različite strane svijeta, po izuzetno povoljnim cijenama. To si naravno,nikad neće dozvoliti kuće poput Chanela ili Diora, ali gotovo svi drugi hoće. I, što učiniti kad nabasate na izuzetno povoljan parfem od 100 ml na ebayu ili nekoj stranici s povoljnim parfemima?

EDP, 100 ml, ime kuće koja vam je poznata, sjajna cijena, ali ne znate ništa o tome kako taj parfem miriše?

E,tu vam može pomoći stranica po imenu Fragrantica gdje možete vrlo dobro procijeniti o kakvom se parfemu radi. Balkanska inačica stranice se zove Pun miris i na njoj možete naći velik dio podataka sa Fragrantice na nekom amalgamu hrvatskog,srpskog i bosanskog jezika.

Blind buy , kupovina na slijepo, je uvijek rizična, pogotovo kod parfema, ali moram reći da mi se uz Fragranticu rijetko dogodilo da pogriješim. Osim toga, otkrila sam neke parfeme kojih niti nije bilo na hrvatskom tržištu.

Osim nevjerojatne baze podataka o parfemskim i modnim kućama i njihovim parfemima, o svakom pojedinačnom parfemu naći ćete dovoljno podataka da možete procijeniti bi li vam se svidio. Podaci koje ćete naći su: kada je parfem izašao na tržište, tko je „nos“ koji ga je osmislio, je li edt ili edp, kojoj kategoriji parfema pripada… Ono što mislim da je najkorisnije za blind buy kupovinu, jest što možete vidjeti koji parfemi su vrlo slični mirisom parfemu koji istražujete, recenzije korisnika, te koje još druge parfeme vole korisnici kojima se sviđa parfem koji istražujete.

Recenzije korisnika su u najvećem broju korisne. Naravno, ukusi su različiti i to što je netko napisao za neki parfem da je najbolji koji je ikad pomirišao, ne znači ništa. Neki komentari su na razini “baš mi je bljak”, no ako ta osoba usporedi parfem s nekim koji poznajete ili napiše da je knock off, kopija nekog poznatijeg parfema kojeg možda možete pomirišati u parfumeriji, recenzija je korisna.

Primjerice, korisnici koji vole jedan od mojih najdražih parfema, Brasil dream Estee Lauder, vole i Diorove Midnight poison i Addict, Versaceov Crystal noir, Muglerov Womanity i Narciso Rodriguezov istoimeni For her. Sve navedene jako volim, neke-Midnight poison i Addict- doslovce, obožavam. No, dok prvim trima  međusobno i mogu naći neku sličnost, ne bih ih povezala s Brasil dreamom, ali činjenica jest da mi se svi oni sviđaju, i Brasil dream je, kad je stigao,iako blind buy, ispunio sva moja očekivanja.

Postoji velik broj stranica s povoljnijim parfemima poput Strawberryneta ili primjerice, hrvatska stranica Parfemi.hr.

Koje povoljnije parfeme preporučujem, čitat ćete u nekom novom postu! Do tada, proučite Fragranticu i pokušajte provesti manje vremena proučavajući parfeme, no što ja provodim. To i nije neki izazov, iako,vidjet ćete, jednom kad počnete,nije lako prestati! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *