ASTIBO KOŠULJA ILI SNAŠA POJELA RAGBIJAŠA

Slika govori 1000 riječi, pa evo vam, čak, 3 slike. Sve vam je jasno. Ovaj dragulj našla sam na Hreliću; ne znam je li bilo na mjestu sve po jednu ili sve po dvije kune, ali čim sam je ugledala, raspametila me svojom impozantnošću. Baš to. Baš je impozantna.

ast

ast2

 

ast3

Žao mi je što vas ne mogu nasmijati mojom slikom prije preobrazbe snaše koja je proždrla ragbijaša( idealan naslov za podizanje čitanosti nekog od tabloida), ali u tome me spriječio neobuzdani smijeh izazvan vlastitom slikom u ogledalu.

Snaša ( jel’ sad i vama u glavi počela svirati ona pjesma: Neće snaša ragbijaša, neće bećara… na na na na na na na na na na na na na (meni se nastavi sa na na jer ne znam dalje riječi) ) je brenda Astibo, što u meni izaziva neobjašnjivu nostalgiju. Neobjašnjivu, zato što se ne sjećam konkretnih reklama ili slogana, ali sjećam se tog imena kao sinonima elegancije tamo negdje u 80-ima. Zapravo, Astibo je makedonska tvornica, nastala 1967. godine i postoji još i danas.

Košulja je izrađena od pamuka sa dijelovima od štikanog pamuka. Štikani dio je ovaj s rupicama, a štikanje je tehnika izrade bijelog bušenog veza na platnu pomoću ručne napravice sa iglom – mašnicom, ili u današnje vrijeme, šivaćom mašinom.

ast1

Maglovito se sjećam perioda u kojem su  jastučići, bili neizbježna stvar u garderobi svake modno osvještene žene. Sjećam se da ih je i moja mama nosila, a za odjeću(pletenina npr.) koja nije imala ušivene jastučiće, imala je par koji bi samo umetnula. Čak sam i ja, negdje u 5. ili 6. razredu osnovne škole imala neku maslinastu jaknicu- sako na kojoj mi je bilo super cool to što ima jastučiće. Nemojte se sad iščuđavati, već u prvom postu priznala sam da sam bila, za svoju dob, modno napredna čudakinja…

Uglavnom, morat ćete mi vjerovati na riječ, da bih odjevena u ovu, zahvaljujući štikanim volanima, romantičnu košulju, bez problema mogla raditi kao kamatar. I iskamčiti sve kamate bez ikakvog nasilja, ma, bez da kažem ijednu riječ. Još u naslovu sam vam dala naslutiti kakav dojam izaziva ova košulja u svom izvornom izdanju.

No, iako vjerojatno stara barem 30-ak godina, jako se dobro uklapa u trend koji su ove godine, na ovaj ili onaj način, izbacili na tržište valjda svi high street brandovi- volani ušiveni u predjelu rukava. I, iako nisam pristalica “sve što vole mladi” ili u ovom slučaju većina;  pofriškana, ova ljepotica, iako u trendu, bit će i drukčija od drugih. Ono što se na fotografijama prije ne vidi, to je da su gumbi mrvu požutjeli, pa sam ih odlučila promijeniti. Odlučila sam se za crne kako bih dobila manje romantičnu vibru.

Kako je tekla preobrazba? Prvo, odšila sam monstrume.

ast4

Time je ragbijaš, poput Crvenkapice iz vučjeg trbuha, iskočio iz snašinih ramena. Iskreno, uz toliko materijala, čak i nekome sa izrazito spuštenim ramenima, jastučići ne trebaju.

Poskidala sam požutjele gumbe i posegnula za limenkom s gumbima. Neki od njih su kupljeni, onako usput, jer su mi se svidjeli, a neki su skinuti s nekih drugih košulja, recikliranih, i pretvorenih u druge projekte. O iskorištavanju dijelova stare odjeće, pisat ću u nekom drugom postu.

Našla sam dvije vrste crnih gumba i pomnom kontemplacijom se odlučila za ove s utorima.

ast6 ast7 ast9ast8

Crni ili bijeli konac? Hm, “ki nema posla, ti si ga najde”, pa sam tako za probu, zašila dva gumba, jedan bijelim, jedan crnim koncem i odlučila se za bijeli konac.

ast10

Prišila sam gumbe, a isprobala sam staviti oko vrata i komad crne satenske trake svezan u mašnu, kupljen u Nami, koji sam imala sam još otprije u svojim zalihama pozamanterije. Odlično za večernje izlaske!

ast11

I, evo nas, snaša i ja, bez mašne, pijemo kavu. Tj. točnije, kavu pijemo moja draga prijeteljica E. i ja. S obzirom na dnevnu varijantu, snašu sam malo dress down -iskombinirala sam je na svijetlo sive boyfriend traperice i peep-toe crne, rock’n roll platforme. U skladu s, ne više toliko romantičnom, više šašavom i cool snašom,  danas mirišem na Moschinov Funny, koji mi je baš nekako odgovarao; i uz ovu kombinaciju i uz današnji dan.

Nadam se da sam vas inspirirala za neki mini make over  neku majušnu preobrazbu i ako jesam, veselile bi me fotografije vaših preobrazbi u komentarima!

 

 

2 thoughts on “ASTIBO KOŠULJA ILI SNAŠA POJELA RAGBIJAŠA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *