LIMETA HALJINA ILI BURDA KAŽE DA SAM VISOKA

Znate da najčešće šijem od recikliranih tkanina ili restlova ostataka tkanina. To je, ponekad većinom često, povoljnije i kreativnije, no, u isto vrijeme i-napornije. Kad naiđem na nenosivi odjevni predmet načinjen od sjajne tkanine- bilo sastavom, bilo uzorkom ili bojom- najčešće od tkanine dobivene od samo tog odjevnog predmeta ne mogu sašiti nešto novo. Između ostalog, zato što najčešće šijem stvari za koje treba gro tkanine. #diva 😀 Već sam u prošlom postu pjevala hvalospjev Burdi za svibanj 2020., a evo sad ću nastaviti u revijalnom tonu. Iduća koju sam odlučila materijalizirati u svoj ormar je haljina br.109. U originalu je haljina sašivena od laganih, lijepo padajućih tkanina, a kako imam ne-znam-ni-sama-koliko svilenih muških košulja koje godinama skupljam ne bih li ih pretvorila u haljinu, možda je ovo kroj koji će ih transformirati iz amorfne mase u zavodljivu haljinu. Jednom.

Naime, kroj koji uključuje 3,5 m tkanine podrazumijeva i jaaaaako puno vremena i kombiniranja kad radite od već postojeće odjeće-pogotovo kad za gotovo sve krojne dijelove morate spojiti više komada tkanine. Pa da poštedim svoje živce, i ne osudim na propast potencijalno sjajnu svilenu haljinu, prototip ću izraditi od ne tako lepršave(ni najmanje, zapravo :-D) limeta zelene tkanine s uzorkom lopoča koju sam nedavno obojila.

Sjećate se?

Zanimljivost ovog modela je što je označen kao kroj “za visoke”. Iako ja a sama sebe ne smatram visokom, bar ne po nekoj svojoj definiciji u kojoj spadam pod prosjek(‘ajde bar u nečemu! :-D).

Visoka sam 1,71 cm, s mrvicu dužim trupom- barem ako je sudeći po Burdinim krojevima, pa pretpostavljam da bi mi kroj “za visoke” mogao odgovarati. Bež varijanta haljine se nalazi na naslovnici,

no moram priznati da me više od nje, privukao tehnički crtež modela i verzija haljine u sivoj boji.

Što se samog kroja tiče, jako mi se sviđa silueta; podsjeća me na jedan od mojih najdražih krojeva br.101 iz Burde za listopad 2014. po kojem sam sašila 3 haljine, a jednom u budućnosti, planiram još barem toliko.

Koliko mi se u globalu sviđa, toliko kad počnem secirati kroj, imam sto zamjerki. Cijeli gornji dio mi je… pa… tak… Dakle, organski ne podnosim lepršajuće rasporke- ni na čemu, pa niti na ovim nazovi rukavima. Rijetki su petki, tj. rasporci, koji mi se sviđaju. Donji dio haljine mi se jako sviđa, no, ne nužno i to što je gornji volan kraći na sredini, te općenito razlika u dužini prednje i stražnje strane.

Jeste li se umorili samo čitajući? 😀

Iako su sve te zamjerke lako rješive, s obzirom da prvi put radim ovaj model, napravit ću onako kako je u kroju.

Nećemo se zavaravati, i ovdje sam prvo izgubila neko vrijeme spajajući trake

kako bih dobila tkaninu veličine 3,20 x 1,20 m, s još jednim extra visuljkom. U Burdi kažu da vam za ovaj model treba 3,5 m tkanine, što ne mora biti točno, ali s obzirom na manju širinu moje tkanine, ja sam odlučila krojiti po slijedećem redu: 1.najdonji dio haljine 2. srednji dio, 3. gornji, a ako ostane tkanine, onda i srednji volan koji ima iskučivo (upitno) estetsku funkciju. I, tako je i bilo. I to je bila sjajna odluka, jer sam već za stražnji gornji dio morala štukati došivati tkaninu. Volan u sredini je nažalost(?) ispao iz kombinacije. Čak sam i unutrašnji dio “pasice” šila od druge tkanine. Rasporke na rukavima sam spojila. 😀

Nakon što je haljina bila gotova, tj. skoro gotova, jer mi je djelovala nekako anemično, odlučila sam se malo poigrati s ostacima tkanine i “popraviti joj krvnu sliku”(a, mogla je biti buduća premijerka :-D).

Izrezala sam mnoštvo krugova u dvije veličine. Dakle, puta 4 ovoga na fotografiji…

Nakon toga sam ih spajala zajedno, bodom najveće dužine, 4 mm.

I prišila na lijevu stranu gornje prednjice.

I s ovim dodatkom polja djeteline moja limetasta haljina, ili kako je to šaljivo jedna moja prijateljica primjetila, Kermit haljina, je gotova! Ja na to mogu samo reći:

😀 😀 😀 i pokazati vam haljinu!

Uglavnom, skeptična svo vrijeme dok sam je šivala, na kraju mi se haljina jako sviđa! Sudeći po tome kako mi stoji, po Burdinim kriterijima, očito sam visoka žena! Jeeeeee!
A osim udobnih sandala na visoku petu, i neke male torbice, jedini modni dodatak koji mi još treba u ovim ljetnim večerima je mohito!

Čin-čin, i vidimo se… Kad se vidimo! 😀

Upozoravam vas, pjesma je užasno iritantna! 😀


2 thoughts on “LIMETA HALJINA ILI BURDA KAŽE DA SAM VISOKA”

  1. Prava si sumska vila!
    Svidja mi se sto si zatvorila rukave, mozda zato sto sam trenutno opsednuta mis rukavima, a nabrani karnerici su odlican detalj. Eye catcher, sto bi braca Englezi rekli 🙂

    Mnogo mi se dopada kroj, a nisam ga zapazila u Burdi. Zapravo, zanimljiv mi je gornji deo I rado bih ga iskoristila za neku haljinu. Verovatno bih morala da ga skratim, jer imam kraci torzo (iako sam za nijansu visa od tebe), pa mi ti modeli za visoke ne pasuju. Zato se lako upakujem u modele za nize zene 🙃

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *