HALJINA S DIVLJOM PATKOM ILI IBSENOVA HALJINA

Ohrabrena prošlim uratkom, cvjetno kariranom haljinom, odlučila sam se baciti na posao i po istom kroju(Burda 113, 9/2018.) sašiti bar još jednu, tj., dvije, tj. … Svašta sam izmaštala, ali nikako krenuti. A znamo da je bolje krenuti i barem nešto napraviti, nego imati velike planove od kojih na kraju neće biti ništa. Da, baš sam mudra. Totalno. Još da malo češće poslušam te super mudre savjete… 🙂 No, konačno sam krenula. I dalje sam odlučna u iskorištavanju nakupljenih zaliha tkanine, pa sam tako prebirući po njima naišla na ovu vunenu maramu s printom divlje patke.

Kupila sam je davnih dana na Hreliću. Oprala sam je u neprikladno toploj vodi, ah-ti-grijesi-iz mladosti, pa se malo skupila, a i imala je rupice. Osim toga, nisam je niti namjeravala nositi kao maramu. Privukao me print divlje patke. Moram priznati da imam nekih svilenih marama koje su mi divne, jer imaju divne printeve, ali ja ih ne nosim,naprosto zato jer se ti divni printevi ne vide kad su mi omotane oko vrata. First world problems… Dakle, odlučila sam da će mi patka biti na prednjici gornjeg dijela haljine, a za donji sam iskopala ovaj smb iliti sivomaslinastosmeđu tkaninu, neku mješavinu pamuka i poliestera, te neku viskozu, vrlo slične, gotovo identične boje. 

Pa, krenimo. Kao što već napomenuh, ali kako slika govori 1000 riječi, ovo je model po kojem šijem haljinu.

Kako mi rupe na vunenoj tkanini nisu ulijevale povjerenje, zaključila sam da bi bilo dobro zbog čvrstoće, ali i udobnosti,  podstaviti gornji dio prednjice. U trenucima poluprokrastinacije sam komad viskozne tkanine podmetnula pod maramu i malo opšila oko patke. Ali samo malo, jer mi se više nije dalo. Malo-dalo! Još se i rimuje! 😀 Nacrtala sam prednji dio gornjeg dijela na tkaninu, pričvrstila sam špenadlama i prošila po konturi kroja.Stražnji dio gornjeg dijela sam po starom, ne tako dobrom običaju, morala sastavljati od ostataka jer nisam imala dovoljno tkanine.

Kako sam pretpostavljala da ću biti na knap s tkaninom, pa zato i odlučila u priču uključiti i viskozu, iskrojila sam veći dio donjeg dijela haljine od pamučne tkanine, a samo sredinu prednjice  od viskoze.

Rukave sam iskrojila od viskoze.

I, Ibsenova haljina je gotova! Zašto Ibsenova haljina? Pa, zato što je moja prva asocijacija na pojam “divlja patka”, Ibsenova istoimena drama. Henrik Ibsen mi je najdraži dramatičar. Njegova najdraža drama mi je doduše, “Peer Gynt”(hm, što bi psihoanaliza tu rekla?! :-D). Prije godinu i pol bila sam kod kumova u Oslu i tom prilikom sam posjetila, za to vrijeme ultra luksuzan, stan u kojem je Henrik, nakon dugog izbivanja iz Norveške(nitko nije prorok u svom selu 😉 )živio sa svojom suprugom i u kojem je sve još uvijek onako kako je bilo za njegova života. U prizemlju zgrade je maleni  muzej. Ibsen je bio čudak, ali istovremeno i faca. Ovo je jedna od crtica koje sam pročitala u muzeju. Pametnom dosta…😉

Vratimo se divljoj patki. Sjećam se objašnjenja metafore divlje patke; naime, kada ih lovac rani, one zarone do dna, i drže se kljunovima za travu. Frajerice, zar ne? Borba do samog kraja! Nije loš motiv za nositi  po svijetu… Paleta boja mi paše uz put i kosu.

A, motiv uz karakter… 😉

Iskreno, kao što u Burdi i preporučuju, bolji izbor za ovaj model je laganija tkanina. Nije da je ovo loše, ali prošla haljina nekako bolje “pada”.

A do idućeg puta opraštam se od vas s Griegovom “Solvejginom pjesmom” koju je skladao po mom najdražem Ibsenovom djelu “Peer Gynt”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *