CRNA HALJINA S VOLANOM ILI ZIMSKA HALJINA

Gotovo cijeli život, moja top lista godišnjih doba izgledala je ovako:

1.proljeće

2.ljeto

3.jesen

4.zima

Cijeli život, do prije 6 godina. Onda sam nekako počela uživati u svim godišnjim dobima. Da, čak i zimi. Mislim, lakše je kad shvatiš da, ako se prikladno odjeneš, neće ti biti (toliko) hladno. Osim u kuhanom vinu, počneš uživati i u drugim zimskim radostima. Ovo sam ja. Prije 6 godina, na vlastoručno napravljenom prijestolju od snijega.

Sretna sam i vesela. No, ove godine nije tako. Stalno imam osjećaj, ukoliko nisam zabundana k’o medvjed, da sam u grču od hladnoće.

Tamnoplava haljina koju sam sašila prije nekih dva mjeseca, a nosim je doista puno, nije baš topla. Iako načinjena od vunene tkanine, moram imati još neku vestu/jaknu/sako preko nje jer mi je samo u njoj prohladno. Zlatopjega haljina je nešto toplija, ali poželjela sam jednu crnu, toplu haljinu.

Vraćam se kroju br.101 iz Burde 10/2014. Da, znam, dosadna sam već s tim modelom, ali, jako mi se viđa i  OVO NIJE NI PRVA, NI ZADNJA HALJINA KOJU ĆU SAŠITI PO NJEMU! Evo, rekla sam. Upozoreni ste. 😀

Kako sam zaključila da mi je najudobnije i najtoplije kad imam na sebi neku od svojih sivih vesti, koje su sve 100 % vuna, odlučila sam gornji dio haljine napraviti od veste. Da. Dobro ste pročitali. Kupila sam za 5 kn ovu vestu od 100% merino vune u nekom od dućana rabljenom odjećom.Na slikama izgleda očajno, ali u stvarnosti nije. 🙂

Vesta je već bila oprana na višoj temperaturi no što je trebalo, a onda sam je ja oprala na cca 60 stupnjeva kako bi se još skupila koliko se treba skupiti- kad napravim haljinu, ionako ću je  prati na ruke. Donji dio haljine radit ću od crne vunene rebraste tkanine, iz zaliha iz Divine špilje. 😀

Prvo sam iskrojila gornji dio haljine.

Vježba čini majstora, pa nesretni kutevi nad kojima sam lamentirala na prošle dvije haljine, sad su mačji kašalj!

I sve je išlo k’o po loju dok nisam shvatila da su ramena na vesti “spuštena” i da su rukavi na vesti daaaaaleko kraći no rukavi na haljini, te da neću imati ni približno dovoljno tkanine za rukave. Prvo sam iskrojila gornju trećinu rukava, a onda sam srednji dio rukava iskrojila od košulje. Koje sad košulje? Ove. 🙂 70% pamuk, 30 % svila.

 

Na dio rukava iskrojen od tkanine košulje sam našivala komadiće vunene tkanine.

I I ‘ajmo ovo izgovoriti zajedno: “Ki nema posla, ti si ga najde…”. Znate me već…

Umjesto trećeg dijela rukava, iskrojila sam volan… 😀

Crne rebraste tkanine sam imala manje no što mi je trebalo( tako je to kad plana nema :-)), pa sam donji dio iskrojila nešto kraći no što sam planirala.

Nakon što sam dovršila haljinu, zaključila sam da joj još nešto nedostaje. Volan na prednjici! Iskrojila sam traku široku 10 cm, ne znam više koliko dugačku, presavila je i dobila traku široku 5 cm. Prošila sam je dvaput uz rub bodom dugačkim 4 mm kako bih je mogla nabrati.

Prišila sam ga na haljinu i…

 

… ta-da! Evo me u novoj crnoj haljini. 

Plešem od sreće.

Ma, zapravo ne. Nekako nije baš ispala onako kako sam planirala. Ali, nije ni loša, a i crna haljina mi uvijek dobro dođe. I, da, nešto je toplija od tamnoplave haljine, no ne i toplija od Zlatopjege. Tko bi rekao!

Do idućeg projekta, najvjerojatnije haljine :-D, uživajte u…

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *