VALENTINOVSKA MAJICA ILI VOLITE SVAKOG DANA!

Nekima od vas, pročitavši prvi dio naslova, oči su automatski napravile salto. Sad kad su sigurno doskočile, dajte šansu ovom tekstu i mom kvazivalentinovskom projektu. Postalo je uobičajeno, ne samo u vezi Valentinova, nego i svih drugih manje i više bitnih stvari, da se svrstavamo u tabore. Oni koji vole Valentinovo, danima planiraju što će pokloniti svojoj, ne nužno, boljoj polovici ili gdje će provesti taj dan, paralelno zatrpavajući news feed ljubavnim pjesmama. Drugi pak  pišu ljute statuse u kojima te prozivaju za konzumerizam jer si se usudio/la kupiti neki darić svojoj, opet ne nužno boljoj, polovici.

sheldon

Ja sam negdje u razumnoj sredini. Jer sam razumna. 😉 I ne vidim zašto se ne bi slavilo nešto lijepo i dobro. Ukoliko to želiš. I na način na koji želiš. 😉

believe-much-not-valentines-day-ecard-someecards

Valentinovo  je samo još jedan dan, i prilika, da voljenim osobama kažeš i pokažeš koliko ti je stalo do njih. Da, osobama. Množina. Pritom ne aludiram na poligamijske kombinacije. 🙂 Valentinovo je praznik ljubavi, ne nužno, i jedino, romantične. Za obilježavanje tog dana tj. iskazivanje ljubavi, nije nužno kupiti skupocjeni dar, niti ići na skupocjenu večeru od 18 slijedova s motivom srca dok te poslužuju konobari odjeveni u Amore. Ali, ako te to veseli, i financijske mogućnosti ti dozvoljavaju, zašto ne?

Moj današnji projekt inspiriran je mojom ljubavlju prema skandinavskom… svemu. To je počelo davno, davno prije no što su raznorazni trendseteri otkrili lagom i hygge. Halo, pa ja sam poster girl za ta dva pojma! 🙂 Volim mnogo toga skandinavskog, švedskog pogotovo. Dizajn, naravno, ponajviše, ali i način života i razmišljanja. Ta ljubav je počela davno, vjerojatno dok sam kod tete u Poreču provodila ljeta bistreći sve knjige koje su mi došle pod ruku. Pa tako i knjigu “Samo mati” Ivara Lo Johanssona. Dugo planiram ponovno posuditi tu knjigu i pročitati je s vremenskom distancom od kojih skoro pa 30 g. . Baš me zanima što bih sad mislila o njoj. Tada, čitala sam je ponovno i ponovno, eventualno između ponovnih čitanja, čitajući nešto iz Croninovog opusa. Zanimljivost je da je to bilo ljeto nakon 4. razreda. Da, bila sam jedna uistinu posebna djevojčica. 😀

Volim i švedske filmove. Ima ih puno, ali evo nekih. Genijalan dokumentarac,

Potakao me na razmišljanje i natjerao da ponovno zaključim, koliko god da živimo u vrlo nesretnim i nesigurnim vremenima, još uvijek funkcioniramo kao zajednica i da se, u velikom broju slučajeva, možemo osloniti na svoje bližnje.

Slijedeće vam preporučam presladak teen film, u kojem su, kao često i u stvarnom životu, žene one hrabrije. 😉

Ili divna crna komedija koja vas do samog kraja drži u neizvjesnosti, i kamenčić po kamenčić slaže portret Ovea, mrzovoljnog starca. Vrlo zanimljiva priča, o, vjerujem, mnogim ljudima o kojima zaključujemo naprečac, ne znajući njihove priče.

I tako, kao hommage mojoj ljubavi prema Šveđanima, danas ću napraviti redizajn jedne majice. Imam ju već neko vrijeme, dobila sam je od nemam pojma kuda. Svojom jednostavnošću i bojom uklapa se u koncept skandi minimalizma.IMG_20170212_083935Predimenzionirana, i jako topla.  Baš, ono, jako. Kao da imaš malu saunu(još jedna skandi-asocijacija) na sebi. Što bi bilo izuzetno bitno da sad odlučim otputovati u Švedsku. Ah, kamo sreće!

Željela sam da na majici piše “ljubav” na švedskom, pa sam se konzultirala s  Google translateom, a potom još nekim stranicama, nakon čega sam bila potpuno zbunjena. Nudilo mi se älskar i kärlek. Prvo mi se više sviđalo, ali slutila sam problem. A, ako mi je nešto doista prezirem, to je kad upotrebljavaš riječi za koje ne znaš što znače ili ih koristiš u krivom kontekstu. Pa recimo, završiš  s nekom od ovakvih tetovaža:enhanced-buzz-23666-1375461708-26

Uglavnom, poslala sam poruku prijateljici za koju sam pretpostavila da će mi moći pomoći: “Ti sigurno poznaješ nekoga tko priča švedski?” I… bingo! Naravno da poznaje! Trebaš znati koga pitati, i još važnije, ne libiti se pitati ako nešto ne znaš! Uglavnom, prijateljica me spojila s A. koji je pišući mi iz Gothenburga, riješio nedoumice. Hvala, ili tack, A.! 😀 Dakle, kärlek  znači ljubav, a att älska je voljeti. No, može i bez att. Uglavnom, moj natpis će biti älska.

Nacrtala sam i izrezala slova od papira i kredom ih prenijela na majicu.alska1

Potom sam izrezala traku umjetne kože od suknje kupljene u second hand shopu jednog od onih sve po 5 kn dana. Kupljena i jest isključivo zato da jednom uskrsne u nekom drugom obliku. Umjetna kože se ne cufa, pa traku nisam rubila, a krasno je to što je s unutarnje strane mucasta i meka.

alska2

Kožnu traku sam pričvrstila špenadlama pribadačama s unutarnje strane majice i po nacrtanim konturama prošila slova. alska3

Nakon toga sam uzela škarice i cca 2 mm od konca izrezala tkaninu.alska4

Ovo je finalni rezultat:

alska5

Jeste li pročitavši naslov, očekivali nešto… hm, crvenije? Ili ružičastije? Ma, niste, pa već ste dosada upoznali svoju Divu! 😀

Što da vam još kažem, osim, volite! Prvo, volite sebe, jer ako ne volite i ne cijenite sebe, ne možete voljeti ni druge. Volite jako, svakoga dana, ne samo ovaj jedan dan u godini!

I ne ovako:

Radije ovako.

I dok slušate ovu ultimativnu ljubavnu pjesmu, znajte da vas voli vaša Diva! <3 <3 <3i love you

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *