PITAJ DIVU 1 ILI BOJENJE BIJELOG KAPUTA/BUBIMIR, BUBIMIR, BUBI…

Prije nekog vremena dobila sam poruku od Dore koja mi je poslala fotografiju svog kaputa i napisala:

Imam pitanje: imam dugačak bijeli vuneni kaput, dužine do polovine lista, i ne znam što da s njim radim, jer je lijep, ali potpuno beskorisan zbog boje, pa me zanima kako bi vuna podnijela bojanje u neku zima-friendly boju? Što se tiče boje, podloga je zahvalna, a već bi i siva boja bila napredak, ova bijela se zamaže samo od gledanja u njega. Ili, ako već ne bojanje, onda barem neka opcija skraćivanja/nekakve preinake, da ga ipak mogu nositi, jer je bio skup, i žao mi je i neiskorištenih novaca, i toga da sjedi u ormaru i prlja se.

bijeli kaput

 Dori sam  odgovorila u inbox, a za vas koji imate slične dvojbe, odlučila sam napisati par savjeta o bojenju tkanina.

Iskreno, ja ovaj kaput ne bih bojila. Ali i da želim, ne bih mogla.
Znam da je iritantno kad moraš paziti gdje ćeš sjesti, i misliti jesu li ti orukavlje i rub kaputa dobili “šarmantne” sive obrube, no, bojanje, u ovom slučaju, nije dobro rješenje.
Problem s bojenjem je što,  da bi se boja primila, treba biti visoka temperatura, a vuna i visoka temperatura nisu dobar par! Sjetite se vesta koje su greškom završile u mašini i oprale se na 60°. Ukoliko ne želite da se kaput smanji na veličinu prikladnu za 7-ogodišnju djevojčicu, ili kao glava žrtve kanibalskog plemena, zaboravite  na bojanje. Kakve sad veze imaju kanibali i glave?  Primjećujte da gospodin u khaki odijelu koji sjedi kraj Bubimira ima, neproporcionalno tijelu, malu glavu?
mala glava
Sjećate se filma Bubimir? Ma, naravno da se sjećate! E, pa vuneni kaput bi se u dodiru s vrućom vodom smanjio istom brzinom kao i Bubimirova glava nakon što ga je stigla kanibalova odmazda. Pogledajte!

Shvatili ste, ako ne želite da vam dragocjeni predmet od vune završi kao glava gospodina u khaki odijelu , a kasnije i Bubimirova glava, klonite se visokih temperatura.

Bojenje je dobro rješenje za predmete od pamuka kojima je boja apšisala izblijedila. Imajte na umu da kod predmeta koji su načinjeni od više vrsta materijala, predmet se ne oboji ravnomjerno jer različite vrste materijala različito primaju boju. U slučaju ovog kaputa, ukrasna traka oko rupica za gumbe i na epoletama bi zasigurno bila drukčije boje od štofa tkanine. Ukoliko želite obojiti plave traperice u crno, a šivane su žutim ili bijelim koncem, konac se vrlo vjerojatno neće obojiti ili će se obojati tek toliko. Boju za ručno bojanje tkanina možete kupiti u dućanima koji prodaju boje i lakove. No, ako tako bojite neki odjevni predmet, koliko god veliku posudu imali, uvijek ispadne manje ili više neravnomjerno.  Boje za strojno bojenje možete kupiti u DM-u i Mulleru. Ili, odete u kemijsku čistionicu i tamo vam za nekih 40-ak kn oboje odjevni predmet. I, nit brige, nit pameti. 🙂

Što se skraćivanja tiče, uvijek sam za, ukoliko se radi o skraćivanju da bi odjevni predmet bolje pristajao figuri. Kad se o skraćivanju zbog praktičnosti radi… hm, radije ne. Ukoliko se ipak odlučite za skraćivanje kaputa, odnesite ga krojaču ili nekome tko zna što radi; skraćivanje kaputa, mantila, sakoa, uključuje puno pipkavog rada i ako želite da dobro ispadne, radije žrtvujte nešto novaca.

Dojam koji ostavljaju bijeli kaputi i kaputi svjetlijih, nježnijih boja je proporcionalan trudu koji ćete morati uložiti u održavanje. Zato, kad kupujete takav kaput, već kod kupovine, unaprijed se  pomirite s dodatnim trudom i dodatnim troškom za kemijsku čistionicu. Isplatit će se. 🙂 Jednako kao i kad naiđete na neke doista posebne, kvalitetne komade u second hand shopu, radije uložite još koju  kunu više u kemijsko čišćenje, kako bi taj predmet zablistao u punom sjaju. Kapute, sakoe i suknje s faldama naborima obavezno nosim u kemijsku čistionicu. Neke od kemijskih čistionica povremeno imaju akcije 2 za 1, pa kad ih ulovim, iskoristim priliku, pa odnesem više stvari na čišćenje, tako da postoje načini da se izbjegne bankrot. 🙂
 Srećom za Doru, ove godine je military stil hiper popularan, a kako je većina ostalih kaputa tog stila u crnoj, tamnoplavoj ili maslinastoj boji, ovaj bijeli će, iako u trendu, biti poseban.
A vi, ukoliko imate pitanja, slobodno mi pišite! Tko pita, ne skita!  🙂
Bubimir, Bubimir, Bubi… 😉

4 thoughts on “PITAJ DIVU 1 ILI BOJENJE BIJELOG KAPUTA/BUBIMIR, BUBIMIR, BUBI…”

  1. Vuna podnosi visoku temperaturu. Problem je u nagloj promjeni temperature i/ili agitaciji. Prilikom farbanja vune boja dobija postojanost kuhanjem na visokoj temperaturi (uz postepeno povecavanje temp. i bez diranja vune dok se ne ohladi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *