KAKO SAŠITI JEDNOSTAVNI RUKSAK ILI DINOSAURI ZA KARLA

Današnji projekt je valjda najbrže dovršen ikad! Kako to? E, pa… zato što je pola posla napravio netko drugi. 😊

Prije nekog vremena dobila sam upit od Caspar Designa da testiram njihov kroj za ruksak; u narodu  poznatiji kao –torba za tjelesni. 🙂 Caspar design je studio koji se bavi digitalnim printom na tkanine. I, nemojte reći da vas nisam upozorila; jednom kad odete na njihovu web stranicu,  koliko god se opirali, ostat ćete tamo dugo, dugo… 😊

Već sam spominjala da je jedan od razloga zašto sam počela izrađivati odjeću od recikliranih tkanina i to, što se u dućanima metražom vrlo rijetko  može naći neke doista zanimljive uzorke; barem po mojim kriterijima, a već znate da su moji kriteriji visoki… i neobični. 😉

Za testiranje kroja mogla sam izabrati uzorak, nesebično sam se odlučila  za ove preslatke dinosaure .

Zašto nesebično? Iako najviše volim šivati za sebe, a i Caspar Design ima toliko neodoljivih uzoraka, ovaj ruksak sam namijenila svom nećaku, ove godine friškom školarcu  koji  obožava dinosaure.

Ali, o-bo-ža-va.

Prava je majušna, bucmasta verzija Rossa Gellera. 😊

Ovo je samo mali dio od doista bogatog izbora uzoraka tkanina koje možete naći na stranici Caspar designa i meni najdražih 12(da, 12 je najmanje na što sam mogla suziti izbor 😀 ):

Čarolija! Ne znam jesu li mi bolji vukovi, morski psi, pjetlići, srne i ptice kao s keramičke zdjelice…

No, vratimo se Karlovom ruksaku. Kad naručite ruksak u Caspar designu, dobit ćete već iskrojeni ruksak od tkanine koju ste izabrali.

Daaaaaaaa, zato je sve trajalo puuuuuno kraće. 😊

Dakle, dobila sam već iskrojena 3 krojna dijela, svaki u 2 komada; tijelo ruksaka, tunel kroz koji ću provući uže i omčice. Naravno, dobila sam i uže.

Na krojnim dijelovima su ostavljeni dodaci za šavove označeni malim zarezotinama, jednako kao što je označeno i mjesto gdje treba umetnuti omčice. Ja sam ih obilježila dodatno olovkom da se bolje vide.

Prvo sam sašila omčice. Presavila sam tkaninu, prošila na nekih 5 mm od ruba, preokrenula, dodatno prošila s obje strane i omčice su gotove.

Potom sam na mjesta gdje je bilo označeno, umetnula presavijene omčice i prošila tijelo ruksaka cijelom dužinom. Tu sam ostavila nekih centimetar dodatka za šav i dio gdje su umetnute omčice dodatno prošila više puta.

Rub sam obradila endlericom, ali jednako je učinkovito i običnim cik-cak bodom ili nešto kompliciranije, opšiti  kosom trakom.

Rubove tunela sam presavila na na centimetar širine, pa potom na otprilike 2 cm(sve vam je označenio, ne možete pogriješiti) i dodatno prošila.

Jedan uzdužni rub tunela sam  obradila endlericom, a potom napravila porub širok 1 cm. Pričvrstila sam jednu stranu tunela za tijelo ruksaka i prošila na otprilike centimetar, te obradila endlericom.

Presavila sam tunel i prošila .

I, vjerovali ili ne, ruksak je skoro gotov! Uvukla sam uže i …

Ta-daaa!!!

Gledam ga, i ne vjerujem kako je sladak! 🙂

Kako sam navikla da, ne samo da sve radim sama od početka do kraja, nego si često i otežam proces, moram priznati da je ovo pravi užitak. Doslovce jedino što trebate napraviti jest spojiti dijelove ruksaka. Osim uštede vremena, nema ni uobičajenog nereda, čitaj: ostataka tkanine- tek tu i tamo koji končić…

Ukoliko ste početnik, ili naprosto želite sebe ili neku dragu osobu obradovati praktičnom torbom sa doista posebnim printom, ovo je baš za vas! Osim već gotovih uzoraka, moguće je naručiti i neki koji ste sami osmislili i izraditi ga u vrsti tkanine koja vam je potrebna; platno, popelin,muslin, žoržet, pamuk s elastinom, bambus… Cool, zar ne?!

A do idućeg čitanja…

 

2 thoughts on “KAKO SAŠITI JEDNOSTAVNI RUKSAK ILI DINOSAURI ZA KARLA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *